Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Berlin és Bécs tovább korlátozza a kelet-európaiak munkavállalását

MTI
2006.01.17. 19:58

Németország további három évre korlátozza a 2004. májusban EU-tagokká vált közép- és kelet-európai országok állampolgárainak szabad munkavállalási jogát, közölte kedden az MTI-vel a német munkaügyi minisztérium szóvivője.

Lapértesülés szerint hasonlóképpen döntött Ausztria is, Franz Müntefering német és Martin Bartenstein osztrák munkaügyi miniszter Berlinben egyeztetett erről.

Az Európai Bizottság február 8-ra várt jelentésében nem fogalmaz meg ajánlást a korlátozások feloldására, hangzott el az uniós szociális biztos köreiből. A jelentés azonban mindenesetre megállapítja majd az eddigi munkaerőmozgások alapján, hogy azok a régi EU-tagok, amelyek nem halogatták az új belépők munkavállalóinak szabad beengedését, profitáltak a kelet-európai munkaerő odaáramlásából.

Eddig Finnország és Spanyolország jelezte, hogy meg akarja szüntetni a kelet-európai munkaerő szabad áramlására vonatkozó korlátozásait, de ehhez mindkét államban először a parlament jóváhagyása szükséges.

A régi uniós tagok közül csak három állam, Nagy-Britannia, Írország és Svédország szabadította fel teljesen már 2004. májustól az új tagországok állampolgárainak munkavállalását.