Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Meghalt az al-Kaida egyik vezetője

MTI
2006.01.19. 01:00
Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik robbanószer- és vegyifegyver-szakértője is meghalt a kelet-pakisztáni Damadola falu ellen a múlt héten végrehajtott amerikai légitámadásban, közölte szerdán az ABC amerikai televízió.

Pakisztáni illetékesek közlése szerint az 52 éves Midhat Murszi, más néven Abu Habab al-Maszri egyike volt a három ismert al-Kaida vezetőnek, akik részt vettek a Damadolában tartott találkozón - jelentette az ABC.

"A pakisztáni hatóságok azt közölték az ABC televízióval, hogy Murszi rajta volt késő esti találkozóra meghívottak listáján. A hatóságok azt is közölték, hogy Ajman az-Zavahrit, az al-Kaida második számú vezetőjét is várták a találkozóra, de ő feltehetően meggondolta magát" - közölte az ABC.

Amerikai illetékesek nem tudták megerősíteni a televízió értesülését, és kétségüket fejezték ki a férfi személyazonosságának megállapításával kapcsolatban. "Továbbra is kérdéses, ki tartózkodott a támadás helyszínén" - közölte egy nevének elhallgatását kérő amerikai illetékes. Az Egyesült Államok 5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Murszi fejére.

Az amerikai külügyminisztérium internetes honlapján közzétett közlemény szerint Murszi kiképző tábort vezetett az afganisztáni Deruntában, amelyben több száz muzulmán szélsőségest képeztek ki mérgek és robbanószerek használatára. Murszi kézikönyveket is írt vegyi hatóanyagokról és biológiai fegyverekről, amelyeknek több példányát találták meg az amerikai erők Afganisztánban - áll a tárca honlapján.

Amerikai harci gépek múlt pénteken a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) utasítására rakétákkal lőtték Pakisztánnak az Afganisztánnal határos törzsi vidékén, Badzsur térségében fekvő Damadola falut. A támadás, amelynek állítólag Ajman az-Zavahri volt a célpontja, 18 polgári személy - köztük nők és gyermekek - életét követelte. Az amerikai légi csapás általános felháborodást váltott ki Pakisztánban.