Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Bizonytalan a Nigériában túszul ejtett munkások sorsa

MTI
2006.01.19. 06:37

A szerdai ultimátum lejárta után nincs hír a Nigériában túszul ejtett külföldi olajmunkásokról. Az emberrablók által megszabott 48 órás határidő szerdán járt le, de egyelőre nincs értesülés a négy külföldi - amerikai, brit, bolgár és hondurasi - túsz sorsáról. A Mozgalom a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért elnevezésű szervezet, amely múlt héten elrabolta a Shell brit-holland olajtársaság négy külföldi alkalmazottját és felrobbantotta a cég egyik olajvezetékét, az összes Nigériában működő olajtermelő céget megfenyegette.

"Úgy döntöttünk, hogy nem korlátozzuk támadásaikat a Shellre és ultimátumunk célja, hogy megbénítsuk a nigériai olajexportot" - közölte a csoport a brit hírügynökséghez küldött elektronikus üzenetében. A fegyveresek - mint korábban több etnikai csoport is az országrészben - azt követelik az államtól, hogy a Niger folyó deltavidékének olajkincséből származó jövedelemből juttasson nagyobb hányadot az ott élő ijaw törzsnek.

A határidő lejárta után Frank Nweke nigériai tájékoztatási miniszter a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva közölte: a biztonságiak kapcsolatban vannak a fegyveresekkel és folynak a tárgyalások. Mint mondta, nem számítanak arra, hogy a fegyveresek beváltják fenyegetéseiket. Don Campbell, az amerikai székhelyű Chevron szóvivője közölte, hogy a vállalat nem tervezi a termelés leállítását, a francia Total és az olasz Agip cégek nigériai szóvivői pedig visszautasították a fegyveresek fenyegetését. Az olajipari vállalatok vezetői szerdán sürgős tanácskozást tartottak Abujában a nigériai kormány illetékeseivel a Niger-delta biztonságáról.