Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Zárolták a szíriai titkosszolgálatok főnökének vagyonát

MTI
2006.01.19. 06:45

A Bush-kormányzat helyi idő szerint szerdán bejelentette, hogy zárolta Aszef Saukat tábornoknak, a szíriai titkosszolgálatok főnökének, Bassár el-Aszad államfő sógorának a javait, akit azzal vádolnak, hogy Izrael elleni terrorcselekményekre buzdít, támogatja a libanoni beavatkozást és kapcsolatban áll az iraki lázadókkal. "A szíriai hírszerzés főnökeként Aszef Saukat közvetlenül közreműködött a terroristáknak - beleértve az iraki lázadóknak, a Damaszkuszban menedéket találó palesztin csoportoknak, a Hezbollahnak és más libanoni terrorista csoportoknak - nyújtott szíriai támogatásban" - jelentette ki újságírók előtt Scott McClellan fehér házi szóvivő.

Az amerikai pénzügyminisztérium Saukat javainak zárolásán túl megtiltotta az amerikai állampolgároknak, hogy üzleti tranzakciókat bonyolítsanak le a tábornokkal. A tárca közleménye nem tér ki arra, hogy Aszef Saukatnak van-e vagyona az Egyesült Államokban. Az intézkedés nyilvánvaló célja a Szíriára gyakorolt nyomás fokozása annak érdekében, hogy Damaszkusz működjön együtt a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő februári meggyilkolása ügyében vizsgálatot folytató ENSZ-illetékesekkel. Az ENSZ e célból létrehozott különbizottságának előző vezetője, Detlev Mehlis első jelentésében közölte: bizonyítékok vannak arra, hogy a szíriai és a libanoni titkosszolgálatoknak is része volt a volt kormányfőn kívül húsz ember életét kioltó bejrúti pokolgépes merényletben.

Az Egyesült Államok 2004-ben léptetett életbe büntetőintézkedéseket Szíriával szemben, megtiltotta egyes amerikai áruk szíriai exportját, korlátozta a Szíriai Kereskedelmi Bankkal való kapcsolatokat, befagyasztotta a terrorizmussal gyanúsított szíriaiak vagyonát és kitiltotta a szíriai légi járatokat az Egyesült Államokból.