Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Mozgósítanak a kommunisták az ET határozattervezete ellen

MTI
2006.01.24. 10:58
Prágától Zágrábig, Berlintől Athénig és Párizsig az európai kommunista és munkáspártok minden erővel mozgósítanak az Európa Tanácsnak a kommunizmust elítélő határozattervezete ellen, amelynek elfogadásáról szerdán dönt a szervezet parlamenti közgyűlése.

Az ET politikai bizottsága december 14-én fogadta el "A totalitárius kommunista rezsimek által elkövetett bűnök nemzetközi elítélésének szükségessége" című határozattervezetet, amelyet Göran Lindblad, az Európai Néppárt svéd képviselője nyújtott be. Az ET a határozattal tudatosítani szeretné a kommunizmus bűneit a társadalmakban, különösen a fiatalság körében, és hozzá akar járulni a még létező kommunista rendszerek, mozgalmak bukásához, illetve visszaszorulásához - mondta el akkor az MTI-nek Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Szombaton Brüsszelben 15 kommunista és munkáspárt közleményében elítélte, a történelem, a kommunizmus jelene és jövője elleni erőszakos támadásnak minősítette az ET szándékát. A közlemény szerint a határozattervezet "lekicsinyíti a nácizmus bűneit, igazolja a szocialista országok elleni imperialista támadásokat, és a kommunista pártok betiltásához vezethet". Elítélte a tervezetet a magyar Munkáspárt is, amely szerint a szöveg "mélyen sérti több nemzedék emlékét, amelyek a fasiszta rezsimek ellen harcoltak".