József, Bánk
-6 °C
0 °C

A miniszterelnök az új kuvaiti emír

MTI
2006.01.24. 15:08

Leváltotta a kuvaiti parlament kedden a Szaad sejket, az alig egy hete hivatalban lévő emírt, idős korára és gyenge egészségi állapotára tekintettel. A 75 éves Szaad el-Abdullah esz-Szalem asz-Szabah sejket január 15-én nyilvánították emírnek két évvel idősebb bátyja, Dzsábir sejk halála után. A parlament egyhangúlag, néhány perccel azelőtt szavazta meg elmozdítását, hogy az emír lemondását tartalmazó levél megérkezett a törvényhozáshoz.

A kormányfőt, Szabah el-Ahmed el-Dzsábir asz-Szabah sejket nevezte ki a kuvaiti kabinet kedd este az ország új emírjévé - közölte az igazságügy-miniszter. A kabinet döntése nem érte váratlanul a közvéleményt, ugyanis a 76 éves miniszterelnök volt az ország tényleges vezetője az elmúlt négy évben, amióta Dzsábir sejk és az akkor még koronaherceg Szaad sejk egészségi állapota egyaránt megromlott.

A kinevezés akkor lesz érvényes, ha a parlament jóváhagyja. A miniszterelnök várhatóan egyöntetű támogatást kap a törvényhozásban, ahol egyszerű többséget kell elérnie a kormány indítványának.