Mohácsi Viktória elítéli a bukaresti kilakoltatásokat

MTI
2006.01.27. 21:50

Annak ellenére, hogy az Európai Parlament decemberben határozatában hívta fel Románia figyelmét a romák sérelmére elkövetett hatósági zaklatásokra, az Európai Unió tagjelölt országa, Románia "ismét semmibe veszi a legalapvetőbb emberi jogokat" - áll abban a közleményben, amelyet Mohácsi Viktória (SZDSZ) EP-képviselő pénteken juttatott el az MTI brüsszeli irodájához.

A képviselő utalt a Romani CRISS roma civil szervezet korábbi sajtóközleményére, amely szerint január 24-én Bukarest I. kerületében, a Chitila Triaj utcában a helyi önkormányzat leromboltatott hét, romák által lakott házat. Az akció előtt egy nappal szóban tájékoztatták őket arról, hogy másnap lerombolják házaikat.

A "Bukarestben nemrég történt incidens több mint hatósági zaklatás: 50 embert, köztük nőket és kisgyermekeket tettek utcára mínusz 15 Celsius-fokos hidegben" - szögezte le a magyar képviselő asszony. Hozzátette: "sajnálatos, hogy Romániában elszaporodtak a hatóságok által a romák sérelmére elkövetett erőszakos cselekmények".