Auguszta
-4 °C
2 °C

Átszervezte kabinetjét az indiai kormányfő

MTI
2006.01.29. 14:17
Nagyszabású kormányátalakítást és bővítést hajtott végre Manmohan Szingh indiai miniszterelnök: összesen 18 új minisztert vont be csapatába, a kulcsfontosságú külügyi tárcát azonban megtartotta magának.

Az átszervezés fő célja a kormány regionális támogatottságának erősítése volt az idén öt szövetségi államban esedékes választások előtt. "Tekintetbe vettük a regionális tényezőket. Kellő figyelmet fordítottunk az államokra" - fogalmazott a kormányfő az elnöki palotában, ahol az új miniszterek letették az esküt Abdul Kalam államfő előtt.

Megfigyelők szerint Szingh elsősorban azért tartotta magánál a külügyi tárcát, mert nem akarta megnehezíteni az előkészületeket George Bush amerikai elnök közelgő, március eleji látogatására, amelynek során számos egyezményt készülnek aláírni a gazdasági és katonai együttműködésről. A miniszterelnök tavaly októberben vette át a külügyi teendőket, miután lemondott Natvar Szingh addigi miniszter, mert egy ENSZ-vizsgálat szerint jogtalan hasznot húzott az iraki "olajért élelmiszert" programból. (Vétkességére mindazonáltal nem talált bizonyítékot a kormány.)

A legjelentősebb változásnak a kőolaj- és földgázipari minisztérium élén történt személycserét tartják: a tárca új birtokosa Murli Deora mumbai (bombayi) törvényhozó. Nem változott a szintén fontos védelmi és pénzügyminisztérium vezetőjének személye. Az újonnan létrehozott tárcák között van a kisebbségi ügyek minisztériuma: vezetője A.R. Antulaj, s ez a lépés elemzők szerint szintén az Indiai Kongresszus párt vezette koalíciós kormány támogatásának növelését szolgálja, főként a kulcsfontosságú Nyugat-Bengál és Kerala államokban, ahol nagy muzulmán közösség él. E két állam is azok között van, ahol választások lesznek idén.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft