Gusztáv
-4 °C
1 °C

Iráni válság: ki büntet kit?

MTI
2006.02.02. 00:33
Az orosz ENSZ-nagykövet szerint visszaüthetne a nemzetközi közösségre, ha a Biztonsági Tanács büntetőintézkedéseket hozna Irán ellen Teherán vitatott atomprogramja miatt.

Andrej Gyenyiszov a világszervezet New York-i székhelyén szerdán nyilatkozva úgy vélte: fennáll annak a veszélye, hogy Irán válaszul leállíthatja kőolaj- és földgázexportját. A diplomata úgy fogalmazott: határozathozatal előtt jó lenne elgondolkodni azon, hogy ki büntet kit. A világ közössége Iránt, vagy Irán a világ közösségét.

Gyenyiszov felhívta arra a figyelmet, hogy Irán a Föld egyik legnagyobb gáz- és olajkitermelője. Így képes komoly csapást mérni a nemzetközi energetikai piacra. A nagykövet szerint jelenleg a diplomáciai erőfeszítések arra irányulnak, hogy az iráni atomkérdést szankciók alkalmazása nélkül rendezzék.

Az olajpiaci szakértők attól tartanak, hogy Irán az iparilag fejlett országok ellen beveti az energiafegyvert ha a BT büntetőintézkedések mellett döntene. Irán, amely a világ negyedik legnagyobb olajkitermelője, azonban kedden kizárta, hogy az olajfegyverhez nyúlna. "Semmi okunk sincs arra, hogy megszakítsuk exportunkat" - fogalmazott Kazem Vaziri-Hamaneh iráni olajipari miniszter.