József, Bánk
-7 °C
0 °C

Az iráni elnök az atomfegyverek leszerelését követeli

MTI
2006.02.02. 17:30

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a nagyhatalmak atomfegyvereinek leszerelését követelte csütörtökön az atomerőművéről ismert délnyugat-iráni Busehr tartomány lakói előtt beszédet mondva - jelentette az Isna iráni diákhírügynökség. "Azt szorgalmazzuk, hogy a nagyhatalmak ne csak atom-, de vegyi és biológiai fegyverkészletüket is semmisítsék meg" - jelentette ki az iráni államfő. Ahmadinezsád "robbanásveszélyesnek" nevezte a helyzetet, amelyben "az országok fegyverkezési versenyre kényszerülnek".

"Ahelyett, hogy az oktatást fejlesztenék és a jólétükről gondoskodnának, a gyenge államok kénytelenek hadsereget felállítani védekezésül az ellenség ellen" - szögezte le Ahmadinezsád. "A nemzeti érdekek védelme elsődleges célunk" - tette hozzá. "Igazságosságra törekszünk a nemzetközi színtéren. Senkinek nincs joga megsérteni más népek érdekeit" - szögezte le végezetül Mahmúd Ahmadinezsád.

Az iráni elnök aznap mondott beszédet, amikor a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzótanácsa rendkívüli ülésen tárgyal arról, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja-e az iráni atomprogram kérdését. Irán azt hangoztatja, hogy kizárólag békés, energiatermelési célból kívánja felújítani nukleáris tevékenységét, míg a Nyugat azzal vádolja Teheránt, hogy atomfegyver erőállítására törekszik.