Géza
-12 °C
-4 °C

Eltemették Johannes Rau volt német államfőt

MTI
2006.02.07. 14:34

Berlinben eltemették Johannes Rau volt német államfőt, aki hosszú betegség után január 27-én hunyt el családja körében. A német politikai-társadalmi élet képviselői mellett külföldi vendégek is helyet foglaltak a berlini dóm padsoraiban a német nemzeti zászlóval letakart koporsó előtt; Magyarországot Somogyi Ferenc külügyminiszter képviselte.

A szertartáson Horst Köhler, Rau utódja nagy emberbarátnak nevezte az elhunytat. "Johannes Rau példásan képviselte Németországot, s belsőleg összetartotta. Kiállása a szabadság, az egyenlőség és a testvériség mellett tovább hat" - mondta Köhler. Az egyházi és állami gyászszertartás után Johannes Rau koporsóját a dorottyavárosi temetőbe szállították, ahol már csak a szűk családi kör volt jelen.

Johannes Rau Németország egyik legnépszerűbb politikusaként adta át az államfői tisztet 2004-ben Horst Köhlernek. Húsz évig volt a legnépesebb német tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke. 1987-ben a szociáldemokraták kancellárjelöltje volt, de az uniópártok (CDU, CSU) alakíthattak ismét kormányt, újra Helmut Kohllal az élen. Az elnöki posztot 1999-ben, második próbálkozásra nyerte el.