Mohamed-karikatúra miatt betiltották a Spiegelt Egyiptomban

MTI
2006.02.10. 20:34

Nem árusítják Egyiptomban a Der Spiegel és Focus német hírmagazinok legújabb, Mohamed-karikatúrákat szemléltetés céljából közlő számait - tudatta pénteken a két hetilap szerkesztősége.

A "Mohamed arcai" elnevezésű sorozatot eredetileg a Jyllands-Posten dán lap közölte még szeptemberben, de a sokak szerint szervezett és irányított tüntetések miattuk az arab világban és másutt csak a közelmúltban robbantak ki. A Der Spiegelnél csak annyit jegyeztek meg, hogy nem értik az esetet, hisz tudomásuk szerint az El Fagr című egyiptomi lap már októberben közölt néhányat a gúnyrajzok közül, s akkor az egyiptomi hatóságokat nem izgatta fel különösebben a publikálás.

A Focus főszerkesztői Hoszni Mubarak egyiptomi elnökhöz és Egyiptom németországi nagykövetségéhez intézett levelükben sürgették a tilalom feloldását, az intézkedést a sajtószabadság kirívó megsértésének minősítve. Helmut Markwort és Uli Baur leszögezte: a karikatúrák utánközlése még nem jelenti, hogy a rajzokkal egyet is értenek. Mindazonáltal a karikatúrák a kortárs történelem dokumentumai, s ezért a német lakosságnak ismernie kell őket, az összefüggésekkel együtt.