Géza
-12 °C
-4 °C

Mohamed-karikatúrák: nőtt a dán jobboldal népszerűsége

MTI
2006.02.12. 16:17
Jelentősen megnövelte a jobboldali populista Dán Néppárt (DVP) népszerűségét a Mohamed-karikatúrák körüli vita. A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a megkérdeztettek 17,8 százaléka válaszolt úgy, hogy a DVP-re szavazna, ha most tartanák a választásokat - jelentette vasárnapi számában a Jyllands-Posten című dán napilap, amelyben először jelentek meg az iszlám világban óriási felháborodást kiváltó gúnyrajzok.

Pia Kjaersgaard pártelnök asszony a karikatúrák elleni világméretű tiltakozási hullám tetőpontján kijelentette, hogy a fundamentalista dániai imámok "dudvák, amelyekkel nekünk magunknak kell végeznünk". A tíz éve alapított DVP-t tartják felelősnek a külföldiekről Dániában folyó társadalmi vita kimondottan durva hangneméért és a bevándorlási korlátozások drákói megszigorításáért Rasmussen 2002-ben történt hivatalba lépése óta.

A Ramboll Intézet által készített felmérés az ellenzéki szociáldemokraták komoly visszaesését mutatta: a válaszadók 21,6 százaléka szavazott bizalmat a pártnak a választásokon elért 25,9 százalékkal szemben. Rasmussen jobboldali Liberális Pártjának (Venstre) és konzervatív koalíciós partnerének népszerűsége is csökkent, de csak kis mértékben.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft