Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Az USA-t vádolják merénylettel Pakisztánban

MTI
2006.02.13. 07:46

Ismeretlen támadók lelőttek hétfőn a pakisztáni Lahorban egy orvost, akit három évvel ezelőtt az al-Kaida terrorszervezethez fűződő kapcsolatok gyanújával letartóztattak és perbe fogtak, de utóbb bizonyítékok hiányában felmentettek és szabadon engedtek.

Ahmad Dzsaved Kavadzsa doktort azután érte támadás, hogy befejezte reggeli imáját egy mecsetben, és gyalog a munkahelyére, egy klinikára igyekezett a kelet-pakisztáni Lahorban. Támadói motorkerékpáron elmenekültek a tetthelyről. Kilétük és tettük indítéka ismeretlen - közölte egy helyi rendőrtiszt.

Mintegy 500 fő tüntetést rendezett Lahorban a gyilkosság elleni tiltakozásul. A tömeg az Egyesült Államokat gyanúsította a merénylet megrendelésével: a tiltakozók "halál Amerikára" jelszóval vonultak fel az utcákon.

2002 decemberében vették őrizetbe Kavadzsát és több családtagját a pakisztáni titkosszolgálat ügynökei. Kihallgatták a terroristakapcsolatokkal gyanúsított doktort az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) munkatársai is. Később bíróság elé került azzal a váddal, hogy menedéket biztosított az al-Kaida egyes bujkáló tagjainak, és hogy illegálisan tartott a birtokában lőfegyvereket. 2003 áprilisában bizonyítékok hiányában felmentette egy terroristaperekkel foglalkozó pakisztáni bíróság. Felmentő ítéletek születtek családtagjai perében is.