Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

CIA-s kapcsolattal vádolják a vármegyés mozgalmat

MTI
2006.02.13. 13:17

A szerbiai parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) az amerikai titkosszolgálat, a CIA ellenőrzése alatt álló, egy magyar nyugalmazott katonatiszt által vezetett "félkatonai természetű" szervezet.

Milorad Mircic a Politika című belgrádi napilapban hétfőn megjelent összeállításban fogalmazza meg ezt a megállapítás. A lap írása azzal a szerbiai sajtóban elterjedt hírrel foglalkozik, amely szerint az óbecsei polgármester-választás alkalmával találkoztak egymással a HVIM és a Szerb Radikális Párt (SRS) helyi képviselői. A HVIM-ről Mircic azt mondja, hogy ez Magyarországon bejegyzett "félkatonai természetű szervezet, amelyet a magyar hadsereg nyugalmazott tisztje vezet a CIA közvetlen ellenőrzése alatt, és vannak kiképzőközpontjai is".

A Politika szerint Szerbiában sokan olyan fasiszta szervezetekkel azonosítják a HVIM-et, mint a Nemzeti Arcvonal vagy a Vér és Becsület, de Páll Sándor, a VMDK elnöke semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy az óbecsei polgármester-választás előtt pártja együttműködési szerződést kötött a HVIM-el, amelyben szerinte "nincs semmi rossz, veszélyes Szerbiára nézve".