Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Lemondott a kirgiz parlament elnöke

MTI
2006.02.13. 13:27

Lemondott tisztségéről hétfőn a kirgizisztáni törvényhozás elnöke, Omurbek Tekebajev, aki korábban vitába keveredett az államfővel. Kurmanbek Bakijev elnök azzal vádolta meg a parlamentet, hogy akadályozza a régen várt gazdasági reformokat. A képviselők válaszul az elnökválasztási kampányban elhangzott ígéreteit vetették szemére, melyek szerint az elnöki jogkörök feladásával és a parlamentre való átruházásával demokratikusabbá teszi az országot.

A törvényhozás elnöke ezeket a kritikákat ismételte lemondását bejelentő levelében, amely három nap múlva léphet hatályba, ha a honatyák többsége megszavazza. A parlament és az államfő szembenállása még akkor kezdődött, amikor a képviselők elutasították Bakijev több kinevezésének megerősítését.

A közép-ázsiai köztársaságban ingatag a belpolitikai helyzet Bakijev hatalomra jutása óta. A jelenlegi elnök elődjét, Aszkar Akajevet tavaly márciusban népfelkelés űzte el a hatalomból. Azóta Kirgizisztánban több politikai gyilkosság történt, három képviselőt is megöltek, és a folytatódó tiltakozások is jelzik a közbiztonság romlását. Tekebajev a múlt héten szerdán ingerülten azt mondta az államfőnek a parlamentben, hogy kutyává lett és teljesen becsavarodott. Ha tisztességesen embernek tartja magát, a történtek után jobb, ha felakasztja magát. A kijelentést követően a házelnök igen erős nyomás alá került, lemondását az elnök és a kormányfő is követelte. A parlament jövő hétfőn tárgyalja meg az ügyet.