Törökországban tárgyal a Hamász

MTI
2006.02.16. 22:30
A török külügyminiszterrel és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) helyettes vezetőjével folytatott eszmecserét csütörtökön a török fővárosban a Hamász radikális palesztin mozgalom magas rangú küldöttsége; ez az első alkalom, hogy egy nem arab országban fogadták a januári palesztin választásokon győzelmet arató iszlámista szervezet képviselőit.

A Hamász emigrációban élő politikai vezetője, Háled Mesaal által vezetett öttagú delegációt nem fogadta Recep Tayyip Erdogan kormányfő, hírügynökségi kommentárok szerint az erős izraeli és nyugati nyomásnak engedve.

A Törökországban péntek estig tartózkodó palesztin küldöttség tagjai először kétórás megbeszélést folytattak a tárca egyik helyettes államtitkárával. Ezután a kormányon lévő török Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) székházában Abdullah Gül külügyminiszterrel és az AKP elnökhelyettesével folytattak eszmecserét. A másfélórás tárgyalás után Abdullah Gül elhagyta a pártszékházat, anélkül, hogy nyilatkozott volna a sajtónak.

Háled Mesaal ezzel szemben nyilvánosan köszönetet mondott a török vendéglátói által nyújtott támogatásért - szavai szerint a Hamász éppen olyan mértékű támogatást kapott a török kormánytól, mint az arab országok vezetésétől - valamint a kapott tanácsokért. Utóbbiakat, mint mondta, a Hamász "komolyan veszi". Mesaal nem szólt arról, milyen tanácsokról van szó, de török tisztviselők elmondták, Ankara az erőszakról való lemondást és Izrael elismerését javasolta a palesztinoknak. "A találkozón emlékeztettük a Hamász-küldöttséget a nemzetközi közösség által (a mozgalommal szemben) támasztott elvárásokra" - tudatta közleményben a török külügyminisztérium a találkozó után.

Háled Mesaal sajtótájékoztatón kijelentette, Törökország nagyon sikeres példa a demokráciára az iszlám világban, s mint ilyen - mondta - példaként szolgál a palesztinok számára.