Piroska
-1 °C
5 °C

Iszlám szélsőségeseket ítéltek börtönbüntetésre Belgiumban

MTI
2006.02.16. 22:35
Börtönbüntetésre ítéltek csütörtök este Belgiumban több iszlám szélsőségest: a bíróság megállapította, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő, a 2003-as marokkói és a 2004-es spanyolországi pokolgépes robbantásokért felelős terrorcsoport, a GICM egyik "alvó sejtjét" alkották, s logisztikai segítséget nyújtottak a bűncselekmények elkövetőinek.

A vádlottak padjára került férfiak közül kettőt 7-7 évi, egy harmadikat 6 évi börtönre ítéltek. A bíróság mindhármójukat "terrorcsoport vezetőjének" minősítette. További hat vádlott esetében az ítélet három évi felfüggesztett börtöntől öt évi letöltendő börtönig terjed. Két embert felmentettek, további két személynél pedig - mivel kiderült, hogy a terrorizmussal nem hozhatók összefüggésbe, ellenben illegálisan tartózkodtak Belgiumban - később fognak dönteni.

A most elítélt személyeket - többségében marokkói származású belga állampolgárokról van szó - 2004 márciusában, illetve júniusában tartóztatták le Brüsszelben és a belga főváros környékén. Az volt a vád ellenük, hogy egy olyan terrorista sejtet alakítottak, amely szállást adott a GICM, a Marokkói Harcoló Iszlám Csoport tagjainak, köztük egyes vezetőinek is, s anyagilag is segítette őket. Bár a nyomozók semmiféle bizonyítékot nem találtak arra, hogy ők maguk szintén merényleteket terveztek volna, vagy hogy fegyverrel, robbanóanyaggal rendelkeztek volna, egy új belga törvény értelmében ez a logisztikai segítség önmagában is lehetővé tette, hogy az illetőket terrorszervezet tagjaként állítsák bíróság elé.