Várakozó állásponton a Fehér Ház a Hamásszal kapcsolatban

MTI
2006.02.19. 00:05
Várakozó állásponton van az amerikai Fehér Ház a Hamász palesztin szervezet kormányalakítási megbizatásával kapcsolatban, tűnt ki a washingtoni kormányzat magas rangú képviselőjének szombat esti állásfoglalásából.

Az amerikai kormány szoros figyelemmel kíséri, miként reagál a Hamász azokra a felhívásokra, hogy mérsékelje eddigi radikális álláspontját Izraellel kapcsolatban - jelentette ki a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

Frederick Jones ugyanakkor emlékeztetett: "Álláspontunk világos és egyértelmű arra vonatkozóan, hogy a Hamásznak milyen magatartást kell tanúsítania. Le kell tennie a fegyvereket, le kell mondania az erőszakról, s el kell ismernie Izrael jogát a létezésre:"

A szóvivő utalt arra, hogy Washington - mint fogalmazott - várakozó álláspontra helyezkedik, s szoros figyelemmel kíséri, hogy a Hamász miként kormányoz majd.

Előzőleg, a nap folyamán Mahmúd Abbász palesztin elnök az új parlament alakuló ülésén a parlamenti választásokon győztes iszlám radikális mozgalmat kérte fel kormányalakításra.