Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az iraki egységért lépett fel az ENSZ BT

MTI
2006.02.23. 01:54
A nemzeti egység megőrzésére szólította fel Irakot helyi idő szerint szerda este az ENSZ Biztonsági Tanácsa azt követően, hogy nap folyamán Szamarrában merényletet követtek el egy síita mauzóleum ellen, majd a síiták bosszújának több szunnita vált áldozatává.

A világszervezet székhelyén közzétett állásfoglalásában a BT mérsékletre és arra hívta fel az irakiakat, hogy tartózkodjanak az erőszakos cselekményektől. Ilyen körülmények között különösen szükség van arra, hogy Irakban nemzeti egységkormány jöjjön létre - hangsúlyozta az ENSZ vezető testülete.

A közel-keleti ország ENSZ-képviselője az ülésen elhangzott beszédében kijelentette: az irakiaknak meg kell hiúsítaniuk azokat az összeesküvési terveket, amelyek célja, hogy viszályt szítsanak az iszlám vallási irányzatok, azaz a síiták és a szunniták között.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár külön nyilatkozatában leszögezte: a mauzóleum elleni merénylet azt célozta, hogy aláássák a békét és a stabilitást Irakban. A főtitkár megdöbbentőnek és szomorúnak nevezte a történteket.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma annak a gyanúnak adott hangot, hogy a szamarrai merénylet mögött az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet áll.