Megtorlásba torkollhat a fehérorosz választás

2006.03.01. 19:16

A fehérorosz ellenzék közös jelöltje, Alekszandr Milinkevics szerdán elítélte a "kemény megtorlást", amely szerinte a híveit sújtja, és kijelentette, hogy "a hatalom még meg sem kísérli, hogy tisztességes választások látszatát keltse".

"Tudtuk, hogy ez mindenféle szabály nélküli harc lesz, de már most megtorlásba torkollik" - közölte Milinkevics Minszkben tartott sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki vezető szerint a rendőrség "hívei százait" állítja elő, szemükre veti a kampánytevékenységet és elkobozza a röpcéduláikat.

"Előállítják és beviszik őket a rendőrségre, jegyzőkönyveket vesznek fel, azzal fenyegetőznek, hogy bíróság elé állítják őket. Ismeretlen fiatalok támadnak rájuk, elveszik a felszerelésüket és a mobiltelefonjukat" - szögezte le Milinkevics.

A fehérorosz biztonsági szolgálat, a KGB "államcsínyre irányuló tervet fedezett fel, amelyet a radikális ellenzék készített elő", és amelyet március 19-20-án valósítottak volna meg az elnökválasztás után, közölt szerdán a KGB főnöke a televízióban.