A dalai láma Tibetbe utazna

2006.03.10. 12:31

Az indiai száműzetésben élő dalai láma, Tibet vallási vezetője pénteken közölte, hogy zarándokútra akar menni hazájába. A kínai uralom elleni 1959-es tibeti felkelés évfordulóján több ezer híve előtt az egyházfő kijelentette: reméli, a kegyhelyek felkeresésén túl módja lesz arra is, hogy lássa a Kínai Népköztársaságban bekövetkezett változásokat és fejlődést. Mint mondta, megbízottai a múlt hónapban Kínában jártak, és tárgyalópartnereiknek megerősítették a látogatásra vonatkozó szándékát.

A február 15. és 23. közötti tárgyalások az ötödik kapcsolatfelvételt jelentették a dalai láma és a kínai hatóságok képviselői között. A megbeszélések részleteit eddig sosem hozták nyilvánosságra, de nagy valószínűséggel a dalai lámának arról a követeléséről szólnak, hogy Peking biztosítson több autonómiát Tibetnek. A múlt havi fordulóról Lodi Gyalcen Gyari, az egyházi vezető fő megbízottja annyit mondott, hogy a két fél álláspontjában közeledés tapasztalható, bár még mindig alapvető nézetkülönbségek vannak közöttük.

Maga a dalai láma pénteken megismételte, hogy nem kívánja Tibet elszakadását Kínától, s hazája jövőjét a kínai alkotmány megszabta keretek között képzeli el. Akinek "a realitásérzékét nem homályosítja el a gyanakvás, az megérti, hogy a valódi önkormányzatra vonatkozó követelésem nem a különválás igényének megfogalmazása" - mondta.