Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Prodinak öt százalékos előnyt jósolnak Berlusconival szemben

MTI
2006.03.24. 12:14

Ötszázalékos előnyt adott a legújabb olaszországi közvélemény-kutatás a Romano Prodi vezette olasz baloldali koalíciónak Silvio Berlusconi kormányfő jobboldali pártszövetségével szemben két héttel a parlamenti választások előtt.

Az Atlante Politico Demos-Eurisko intézet által készített, a La Repubblica című olasz liberális lapban pénteken megjelent felmérés szerint a baloldali Unió a képviselőházban 5, a szenátusban 4 százalékkal előzné meg a jobboldali CDL-koalíciót.

A képviselőházi voksoláson a megkérdezettek 51,7 százaléka szavazna az ellenzékre, míg 46,6 százalék a kormánypártokra. Ugyanakkor 30 százalék még nem döntötte el, kire szavaz. A szenátusban 51,4 százalék szintén Prodiékat részesítené előnyben Berlusconi híveinek 47,1 százalékával szemben. Ami a kormányfő személyét illeti, a felmértek 43,4 százaléka Prodit szívesebben látná a miniszterelnöki hivatalban, mint Berlusconit, akit 34,5 százalék választana.

A felmérés szerint az olasz kampányban a legpozitívabb reakciókat a következő szavak és kifejezések váltják ki: katolikus egyház, Európa, szakszervezeti mozgalom, munkaadók, Egyesült Államok.