Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az ENSZ BT figyelmeztette Iránt

MTI
2006.03.30. 01:13
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 30 napot adott Iránnak arra, hogy felfüggessze urándúsítási tevékenységét, és ezzel először sürgette közvetlenül Teheránt, hogy oszlassa el azokat a gyanakvásokat, amelyek szerint nukleáris fegyver előállítására törekedne

Az erről szóló nyilatkozatot a 15 tagállam egyetértésével konszenzusos alapon szerdán hozta meg a testület, amely egyben felkérte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy a megadott időpont letelte után tegyen ismét jelentést a BT-nek, hogy Teherán eleget engedelmeskedett-e az egyelőre még nem kötelező jellegű felszólításnak.

A dokumentum elfogadása előtt heves vita zajlott a vétójoggal rendelkező öt állandó tagállam képviselői között. Végül is Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok több engedmény is tett Oroszországnak, illetve Kínának, amelyek a lehető legenyhébb hangvételű nyilatkozat mellett kardoskodtak.

Mindazonáltal a dokumentum szerzői kifejezték azt a nemzetközi meggyőződést, hogy Iránnak teljesítenie kell a NAÜ igazgatótanácsa óhaját, valamint az atomsorompó-szerződésben foglaltakat. A BT mindenképpen meg akarta hozni közleményét csütörtök előtt, amikor Berlinben az öt állandó tagállam külügyminiszterei Németországot is bevonva a tárgyalásukba megvitatják az iráni atomügy kezelésével kapcsolatos kérdéseket.