Géza
-11 °C
-4 °C

A pápa szerint egyháza nem avatkozik a politikába

MTI
2006.03.30. 15:52

A laicizmus (az egyház hatáskörét a vallási kérdésekre korlátozni törekvő irányzat) Európa-szerte terjedő kultúrája elleni harcra buzdította XVI. Benedek pápa csütörtökön a Vatikánban az Európai Néppárt (EPP) vezetőségét. A római katolikus egyházfő, aki magánkihallgatáson fogadta a néppárti politikusokat, angolul felszólalva a következőket mondta: "A keresztény örökségnek nyújtott támogatásuk jelentős mértékben hozzájárulhat egy Európában már nagyrészt elharapózott olyan kultúra vereségéhez, amely száműzi a vallási meggyőződés kifejeződését a magánszférába, az egyén érdekkörébe".

Az európai kereszténydemokrata és konzervatív pártokat tömörítő szervezet képviselői, köztük az EPP alelnöki posztját betöltő Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke az EPP tisztújító kongresszusára gyűltek össze Rómában. Az EPP megalapításának 30. évfordulójára időzített eseményre több mint ezer küldöttet vártak szerte Európából. A Vatikánba látogató néppárti küldöttségből hiányzott Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, mondván, nem akarja belekeverni a pápát az olasz választási kampányba az április 9-én esedékes parlamenti választások előtt.

XVI. Benedek pápa burkoltan visszautasította azt az egyházzal szemben több ízben megfogalmazott vádat, miszerint beleavatkozik a politikába. "Amikor az egyház, amelynek kebelében vallási közösségek közötti nyilvános vita zajlik, fenntartásának ad hangot vagy különböző elveket emleget föl, ezzel nem a türelmetlenséget vagy a beleavatkozást testesíti meg, e fölszólalások pusztán a lelkiismeret megvilágítását szolgálják".