Bush engedélyezte a kiszivárogtatást az iraki fegyverekről

MTI
2006.04.07. 00:55
George Bush amerikai elnök adott felhatalmazást az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló - később alaptalannak bizonyult - titkos hírszerzési értesülések kiszivárogtatására Lewis "Scooter" Libbynek, Dick Cheney alelnök volt kabinetfőnökének, aki ellen büntetőjogi eljárás folyik hamis eskü és az igazságszolgáltatás akadályozása vádjával.

Lewis "Scooter" Libby maga vallotta a bírósági iratok tanúsága szerint, hogy a kiszivárogtatásra Bush elnök adott neki felhatalmazást 2003-ban közvetlen főnöke, Dick Cheney alelnök által, aki arra utasította, hogy beszélgessen a média képviselőivel és neve elhallgatását kérve titkos hírszerzési értesüléseket tárjon elébük.

Az elnöki felhatalmazás ugyan nem jogsértő, de újabb támadási felületet kínál politikai ellenfeleinek, mivel a Fehér Ház sokat ostorozta a kiszivárogtatást, Libby vallomása viszont azt mutatja, hogy saját esetében az ilyen módszerben nem talál kivetni valót.

A kormány rendkívül keményen marasztalta el az utóbbi hónapokban azokat az eseteket, amelyekben névtelenségbe burkolódzó tisztségviselők titkos információkat szivárogtattak ki a sajtónak egyebek között a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terroristagyanús személyeket vallató titkos külföldi börtöneiről, illetve az amerikai állampolgárok külföldi telefonbeszélgetéseinek bírósági engedély nélkül folytatott lehallgatásáról.

Lewis "Scooter" Libbyt azzal vádolják, hogy akadályozta és félrevezette azt a vizsgálatot, amelyet a CIA egyik fedett ügynöke, Valerie Plame személyazonosságának feltételezett fehér házi kiszivárogtatói után folytatott egy különleges ügyész. Libby nem állította, hogy Bush elnök vagy Cheney alelnök engedélyezte volna Plame nevének és kilétének a kiszivárogtatását, de az ügy így is kellemetlen a számukra. Tanúként beidézhetik őket a tárgyalásra. A per tárgyalása jóval az őszi választások után, jövő januárban kezdődik el.