Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Egyiptomban őrizetbe vették a Muzulmán Testvériség tucatnyi tagját

MTI
2006.04.15. 20:53
Az egyiptomi hatóságok őrizetbe vették a Muzulmán Testvériség (MT) iszlámista politikai szervezet tucatnyi tagját - közölték szombaton egybehangzóan a hatóságok és a mozgalom részéről.

A törvényellenesen működő, de megtűrt vallási párt öt tagját csütörtök éjjel vették őrizetbe, további hét személyt pedig egy nappal később fogtak le. Március óta a Muzulmán Testvériség legkevesebb félszáz tagja került rács mögé.

A mozgalom honlapján az áll, hogy a csütörtökön lefogott öt személy kivétel nélkül laptulajdonos, s valamennyien indulni kívántak a jövő hónapban esedékes szakszervezeti választásokon.

Az MT a legutóbbi parlamenti választásokon a mandátumok csaknem ötödének megszerzésével a legerősebb ellenzéki erővé nőtte ki magát az egyiptomi törvényhozásban. A mozgalom képviselői függetlenként vesznek részt a parlament munkájában, mert az egyiptomi alkotmány szerint tilos vallási alapon álló pártot működtetni.

A hatóságok időről időre le-lecsapnak a mozgalomra, őrizetbe veszik ismertebb tagjait, s fogva tartják őket egy darabig azon az alapon, hogy egy törvényen kívüli szervezethez tartoznak. Az MT állítja, a kormány igyekszik megleckéztetni őket azután, hogy a mozgalom sikeresen szerepelt a tavaly év végi egyiptomi parlamenti választásokon.