Konrád
8 °C
26 °C

Megkezdődött a Karadzicot segítő miniszter pere

MTI
2006.04.18. 16:17

Megkezdődött kedden Szarajevóban egy volt boszniai szerb miniszter pere, akit a szökésben lévő háború bűnös, Radovan Karadzic támogatásával vádolnak. Momcilo Mandicot, aki pénzügyminiszter volt Karadzic kormányában az 1992-95-ös boszniai háború idején, azzal vádolják, hogy segítséget nyújtott a hágai Nemzetközi Törvényszék által népirtás bűntette miatt körözött Karadzicnak. A boszniai szerbek egykori vezetője a háború vége óta szökésben van.

Mandic később a boszniai Privredna Banka igazgatója lett, és a vád szerint 1999-ben törvénytelen pénzalapot hozott létre, hogy megvédje üldözőitől Karadzicot. A mintegy 1,5 millió eurónyi összeget egy illegális számlára utalta át egy belgrádi bank, amely akkor a néhai Slobodan Milosevic jugoszláv elnök ellenőrzése alatt állt. Az átutalásokat a bosznia-hercegovinai hármas elnökség volt szerb tagjának, Momcilo Krajisniknak a kérésére hajtották végre. Krajisnik jelenleg a hágai törvényszék előtt felel háborús bűneiért.

A Mandic-ügyben három további boszniai szerb ügyét, köztük a hármas elnökség egy másik volt szerb tagjáét, Mirko Sarovicét is tárgyalják. Ellenük az ügyészség bűnszövetkezetben való részvétel címén folytat eljárás. Mind a négy vádlott ártatlanságát hangoztatta.