Márk
13 °C
28 °C

Elhallgattatták az egyik utolsó fehérorosz ellenzéki újságot

MTI
2006.04.18. 19:33

A fehérorosz hatóságok kedden elhallgattatták az egyik utolsó ellenzéki újságot is - közölték a minszki hetilap munkatársai. Bírósági végrehajtó pecsételte le a Nasa Niva című hetilap szerkesztőségét a fehérorosz fővárosban. A hatóságok az újság bezárását az Andrej Dinko főszerkesztőre kirótt tíznapos börtönbüntetéssel indokolták. Dinko március végén részt vett a tekintélyelvű rendszeréről hírhedt Alekszandr Lukasenko elnök vitatott újraválasztása elleni tüntetéseken, itt vette őrizetbe a rendőrség.

A szerkesztőségnek a minszki városi közigazgatás ideológiai osztályának utasítására történő bezárása megsérti az ország jogrendjét - közölték a hetilap munkatársai. Az újság folytatni kívánja a munkáját, többek között internetes publikálással.

A fehérorosz információs minisztérium a választásokat megelőzően, januárban tiltotta meg a Nasa Niva kioszkokban történő árusítását. A postai előfizetés lehetősége azonban megmaradt, hogy a hatóságok ennek segítségével tarthassák nyilván az előfizetőket. Az újraválasztásának körülményei elleni tüntetést Lukasenko erőszakosan fölszámolta.