Márk
13 °C
28 °C

Folytatódtak a tüntetések Nepálban

MTI
2006.04.23. 18:04
Folytatódtak Nepálban a demokratikus intézmények visszaállítását követelő tüntetések vasárnap, a korábbinál némileg békésebb módon.

A kijárási tilalom ellenére több ezren demonstráltak az utcákon a nepáli fővárosban, Katmanduban. A tüntetések az elmúlt napokhoz képest összességében békésebbek és mérsékeltebbek voltak, mindemellett 23-an sebesültek meg a rendőrökkel való összetűzésekben, és a korábbinál radikálisabb hangok is megszólaltak a tömegben.

Az uralkodó, Gyanendra király tavaly februárban magához ragadta a teljhatalmat a himalájai királyságban, melynek hivatalos államformája alkotmányos királyság. Vasárnap volt tizennyolcadik napja, hogy az ellenzéki erők a demokratikus intézmények működésének helyreállítását követelték.

Az uralkodó péntek esti javaslata, hogy átadja a hatalmat a hétpárti ellenzéki szövetségnek, nem csendesítette le a tiltakozásokat, az ellenzék ugyanis elégtelennek és homályosnak ítélte az ígéretet. A hét vége folyamán egyedül a fővárosban mintegy százezren, szerte az országban további tízezrek tüntettek.

Vasárnap nepáli katonák szögesdrótból kordont emeltek a Katmandu szívében álló Narayanhiti-palota körül, mert a tömeg napról napra közelebb került. A király visszavonult rezidenciája bunkerébe.

A demokrácia helyreállításának követelésével kezdődött tiltakozások résztvevői közül egyre többen követelték a köztársaság kikiáltását. "Gyanendra, tűnj el" - hangzott az egyik gyakran hallható követelés. Mások arra buzdították a hadsereget, hogy forduljon az uralkodó ellen. "Rendőrök és katonák, testvéreink vagytok - lőjetek Gyanendrára" - kántálta egy csoport tüntető.