György
14 °C
24 °C

Hodorkovszkij ügyvédje Merkel segítségét kéri

MTI
2006.04.25. 21:22

Mihail Hodorkovszkij, az orosz Távol-Keleten bebörtönzött egykori olajmágnás ügyvédje Angela Merkel német kancellár közbenjárását kérte védence érdekében. Merkel szerdán és csütörtökön a fél német kormánnyal együtt a szibériai Tomszkban tartózkodik, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel együtt orosz-német kormányközi konzultáción elnököl.

Robert Amsterdam ügyvéd kedden Berlinben nyilvánosságra hozott levelében egyebek között azt kérte a német kancellártól, hogy vesse latba befolyását Putyinnál Hodorkovszkij ügyének "azonnali felülvizsgálata" érdekében.

Hodorkovszkijt, az időközben szétdarabolt Yukos olajtársaság fejét, Oroszország egyik leggazdagabb emberét 2005 májusában ítélték el nyolc év börtönre adócsalás és pénzügyi visszaélések címén. Széles körben elterjedt vélemény, hogy a Hodorkovszkij elleni lépést úgymond a Kremlből irányították, nem utolsósorban a Putyinnal szemben álló üzletember ambiciózus politikai terveinek letörésére.

Hodorkovszkij ügyvédje szerint Merkel felléphetne Putyinnál annak érdekében is, hogy a volt olajmágnást helyezzék át egy moszkvai vagy Moszkvához közeli börtönbe. Ezen kívül Merkelnek szót kellene emelnie a Yukos konszern "jogtalan szétdarabolása" ellen is. Merkel januári moszkvai bemutatkozó látogatása idején óvatosan hangot adott az orosz jogállamisággal kapcsolatos bíráló álláspontjának.