Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Egyre népszerűbb a Hamász a palesztinok körében

MTI
2006.04.25. 21:33

A pénzügyi válság ellenére növekszik a Hamász szélsőséges iszlám mozgalom népszerűsége a palesztinok körében a márciusi kormányalakítása óta. A rámalláhi Near East Consulting Found intézet által készített, felmérés szerint jelenleg a palesztinok 46 százaléka támogatja a Hamászt, az egy hónappal ezelőtti 43 százalékkal szemben, míg 34 százalék a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatahot részesíti előnyben.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió felfüggesztették közvetlen segélyeiket a Palesztin Hatóságnak a Hamász-kormány beiktatása óta, amelyet terrorista szervezetnek tekintenek, amíg nem hajlandó lemondani az erőszakról, nem ismeri el Izraelt és a korábbi izraeli-palesztin békemegállapodásokat.

Irán 50 millió dolláros segélyt ígért a Hamász-kormánynak a pénzügyi válság leküzdésére. Az Arab Liga bankszámlát nyitott Egyiptomban melyen jelenleg közel 70 millió dollárnyi, a Palesztin Hatóságnak címzett segély található. Az Arab Liga 50 millió dolláros összeg szerdai átutalásának szándékát jelentette be. Az eddig összegyűjtött segélyek sem elégségesek azonban a palesztin kormányzat 165 ezer alkalmazottjának márciusban elmaradt bére pótlására. Mahmúd az-Zahar palesztin külügyminiszter közölte, hogy Szaúd-Arábia 90 millió dolláros azonnali segélyt ajánlott fel a Palesztin Hatóságnak, ami az eddigi legjelentősebb ígéretnek számít.