Konrád
8 °C
26 °C

Szíria és Irán ENSZ BT általi elítélését sürgeti az USA

MTI
2006.04.27. 00:20
Ismételten sürgette az Egyesült Államok helyi idő szerint szerda este, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa ítélje el Szíria ás Irán libanoni szerepvállalását.

A szóban forgó követelést John Bolton, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete fogalmazta meg, utalva arra a közelmúltban közzétett ENSZ-főtitkári jelentésre, amely követelte, hogy egyértelműen vonják meg a szíriai-libanoni határt, fegyverezzék le a Szíria és Irán által egyaránt támogatott Hezbollah libanoni gerillaszervezetet, továbbá, hogy Damaszkusz és Bejrút létesítsen hivatalos diplomáciai kapcsolatokat egymással.

A főtitkári beszámoló nyomatékosan hangoztatta annak szükségességét, hogy Szíria vonuljon ki Libanonból, s a bejrúti hatóságokat erőteljesebb lépésekre szólította fel a Hezbollah lefegyverzése érdekében.

Ennek nyomán látta szükségét Bolton annak, hogy a Biztonsági Tanács újabb határozattal támogassa a főtitkári jelentésben foglaltakat. A BT legutóbb 2004-ben fogadott el ilyen jellegű állásfoglalást, az azonban az érintettek részéről süket fülekre talált.