Emma
9 °C
26 °C

Olajfinomító mellett robbantottak nigériai lázadók

MTI
2006.04.30. 01:09
Gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantott fel a nigériai Mozgalom a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért (MEND) lázadószervezet szombaton a Niger folyó deltavidékén egy olajfinomító közelében - közölte a fegyveres szervezet. A nigériai hadsereg a robbantás tényét megerősítette. Esetleges áldozatokról és anyagi károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

A MEND a sajtóorgánumokhoz elküldött elektronikus levelében tudatta, hogy távirányítással hozta működésbe a 30 kilogramm dinamitot tartalmazó pokolgépet Wari városában, a helyi olajfinomító közelében parkoló tartálykocsik között. A robbantást figyelmeztetésnek szánták az olajiparban dolgozók és különösen Kína számára, hogy tartsák magukat távol a Niger deltavidékétől.

Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő a héten, az afrikai országban tett látogatása során olajipari megállapodásokat írt alá a nigériai kormánnyal. A MEND nagyobb részesedést követel a kőolajban gazdag Niger-delta döntő többségben szegénységben élő lakosságának a természeti kincsből származó bevételből.

A hónapokkal ezelőtt az ismeretlenségből felbukkant MEND támadásainak hatására negyedével esett vissza Nigériának - Afrika legnagyobb kőolajtermelő országának, a világ nyolcadik legnagyobb kőolajexportőrének - a nyersolajexportja.

20%
5999 Ft
4800 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft