Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Amerikai illetékes tagadja a CIA-börtönök létezését

MTI
2006.05.04. 19:08

Abszurdnak nevezte egy magas rangú amerikai kormányzati illetékes csütörtökön Brüsszelben azokat a feltételezéseket, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terroristagyanús foglyok ezreit szállította volna európai országokon keresztül, és a témával foglalkozó, ideiglenes európai parlamenti bizottság Macedóniából visszatérő küldöttsége sem tudott igazán új információval szolgálni.

John Bellinger, az amerikai külügyminiszter jogi tanácsadója újságíróknak nyilatkozva tagadta, hogy az Egyesült Államok bármilyen törvénytelen tevékenységet folytatott volna európai országokban. Megerősítette, hogy Washington "nem helyezi külföldre" a kínzásokat, és nem is küld foglyokat külföldre arra várva, hogy ott majd kínozzák őket. Tagadta azt is, hogy terroristagyanús személyeket európai országokban tartottak volna fogva vagy kínoztak volna.

Az EP-bizottság jelentéstevője, az olasz Claudio Fava múlt héten hozta nyilvánosságra jelentésének tervezetét, amelyben - kétes elégségű bizonyíték felsorolása mellett - úgy vélte, hogy a CIA törvénysértő módon járt el terroristagyanúsítottakkal szemben, amikor elrabolt ilyen személyeket az Európai Unió területén, és olyan országokba szállította őket, ahol nem tiltják a kínzást. Az EP-tagok mindvégig hangoztatták, hogy céljuk nem az EU-amerikai viszony rontása, hanem az emberi jogok európai védelme.