Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Vendégkönyvből tépkedett a török miniszterelnök

MTI
2006.05.05. 15:54

Kitépte mérgében a vendégkönyv egyik lapját a török miniszterelnök a modern török állam megalapítója, Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938) szaloniki szülőházában berendezett múzeumban.

Pénteki török lapjelentések szerint a sértődékeny ember hírében álló Recep Tayyip Erdogan kormányfőt az hozta ki ennyire a sodrából az észak-görögországi emlékhelyen, hogy a vendégkönyv egyik oldalán olyan bejegyzést látott meg, amely az újkori török állam megalapítója előtt "befeketítette" a jelenlegi ankarai kormányt, és személy szerint annak vezetőjét. Dühében Erdogan úgy döntött, hogy kitépi ezt a lapot, nehogy mások is elolvassák, ami rajta áll.

Görögország egyébként korában szerződésben kötelezte magát, hogy mindaddig megőrzi és állami védelem alatt tartja a török köztársaság megalapítójának és első elnökének szülőházát, amíg Törökország hasonló védelmet biztosít az Isztambulban lévő konstantinápolyi ökumenikus pátriarkátusnak, amelyet időről időre ultranacionalisták és iszlámisták próbálnak megtámadni.