Bernadett
-2 °C
4 °C

Az USA Albániába küld Kubából öt muzulmán kínait

MTI
2006.05.06. 09:58
Szabadon engedtek az amerikai hatóságok a guantánamói börtöntáborból öt muzulmán felekezetű kínai állampolgárt, akiket Albániába szállítanak szülőhazájuk helyett, ahol üldöztetés veszélye fenyegetné őket.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken jelentette be, hogy Albánia beleegyezett az ujgur nemzetiségű személyek menekültként való befogadásába.

Az öt személyt 2002 júniusában szállították a Kuba szigetén lévő Guantánamo haditengerészeti támaszponton működő, terroristagyanús külföldiek fogva tartására szolgáló börtöntáborba. Az amerikai hatóságok tavaly tavasszal elismerték, hogy az öt ember nem minősíthető "ellenséges harcosnak". Az öt férfit - ügyvédeik szerint - pakisztáni fejvadászok juttatták az amerikai erők kezére.

Kína kérte a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről (Xinjiang Uygur Zichiqu) származó ujgurok kiadását, Washington azonban a foglyok üldöztetésétől tartva ezt elutasította. A pekingi kormányzat kérlelhetetlenül fellép a tartományban tevékenykedő muzulmán szakadárokkal szemben.

A guantánamói támaszponton további 17 ujgur nemzetiségű kínait őriznek, ők azonban fogságban maradnak.

A támaszponton túlnyomórészt Afganisztánban elfogott, fanatikus muzulmán tálibnak vagy terroristagyanúsnak tekintett és "ellenséges harcosnak" minősített személyeket tartanak fogva, akik nem élvezik a hagyományos értelemben vett nemzetközi jog védelmét.