Mátyás
-6 °C
1 °C

Tárgyalás a belgiumi fiú lengyel gyilkosának kiadatásáról

MTI
2006.05.06. 17:59

Informális megbeszélést folytatott a lengyel és a belga miniszterelnök szombaton Varsóban annak a lengyel fiatalnak a kiadatásáról, akit egy vele egykorú belgiumi fiú meggyilkolásával gyanúsítanak.

A 17 éves Joe Van Holsbeecket április 12-én a brüsszeli főpályaudvar várócsarnokában fényes nappal gyilkolta meg két lengyel fiatal, mert a belga fiú nem volt hajlandó önként átadni nekik MP3-lejátszóját.

Az egyik, 16 éves lengyel fiút április 25-én fogták el Belgiumban, társát két nappal később Lengyelország északkeleti részén, Suwalkiban vették őrizetbe. A Lengyelországban elfogott 17 éves fiatal, bizonyos Adam G., szúrta szíven a belga fiút, kiadatását azonnal kérték a belga hatóságok.

A Guy Verhofstadt belga kormányfővel folytatott megbeszélés után Kazimierz Marcinkiewicz lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy a kiadatás kérdésében a lengyel bíróságé a döntés joga. Minden szükséges dokumentumot kicseréltek, az eljárás folyamatban van.

Az illetékes varsói bíróság, amely május 31-én hozza meg döntését, felvilágosítást kért a belga igazságügyi szervektől arról, hogy fiatalkorúként vagy felnőttként vonják-e felelősségre a gyanúsítottat. A belga hatóságok május 18-án döntenek erről a kérdésről.

Verhofstadt közölte, nincs kifogása az ellen, hogy a gyanúsított Lengyelországban töltse le büntetését, ha elítélik. A belga miniszterelnök abból az alkalomból érkezett Lengyelországba, hogy ő nyitja meg vasárnap az auschwitzi koncentrációs tábor múzeumában a belga áldozatok emlékének szentelt kiállítást.