Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Blair távozásának időpontját sürgetik a brit kormánypártiak

MTI
2006.05.07. 08:53
Vasárnapi brit lapok szerint hivatalos levélben követeli több tucat brit kormánypárti képviselő Tony Blair miniszterelnöktől, hogy vázolja fel távozása hivatalos menetrendjét, miután a kormányzó Munkáspárt súlyos veszteségeket szenvedett a minapi angliai helyhatósági választásokon. A 353 alsóházi Labour-képviselő közül eddig ötvenen jelezték, hogy támogatják a kezdeményezést.

A kormánypárti padsorokban körözött levél nem említi ugyan a kijelölt utódnak tekintett Gordon Brown pénzügyminiszter nevét, viszont szerzői leszögezik: "méltóságteljes, rendezett és hatékony hatalomátadásra" van szükség, ennek előfeltétele ugyanakkor az egyértelmű menetrend és a folyamat átláthatósága. A levél szerint ez utóbbi két elem "sajnálatosan hiányzik a miniszterelnök által 19 hónappal ezelőtt útjára indított folyamatból".

A szerzők ezzel arra utalnak, hogy Blair - aki a brit baloldal történetében rekordot felállítva egymás után három választást nyert a Labour élén - hónapokkal a legutóbbi, tavaly májusi parlamenti választások előtt, bejelentette, hogy negyedszerre nem ő kívánja választási csatába vezetni a pártot, vagyis a következő, 2009-ben vagy 2010-ben esedékes választások előtt távozik. Sem akkor, sem azóta nem közölte azonban távozásának valószínű időpontját.