Eleonóra
-1 °C
2 °C

Elutasították Moussaoui perújrafelvételi kérelmét

2006.05.09. 07:02

Leonie Brinkema bíró elutasította Zacarias Moussaoui perújrafelvételi kérelmét, akit a 2001. szeptember 11-i merényletekben való bűnrészesség miatt a múlt héten ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre.

A marokkói származású francia állampolgár arra hivatkozva kérte helyi idő szerint hétfőn a perújrafelvételt, hogy hazudott, amikor bűnösnek vallotta magát a perben. A kérelem túl később érkezett, és ezen az alapon el kell utasítani - közölte Brinkema bírónő, aki az amerikai büntetőeljárási törvény 11. szabályára hivatkozott, amely előírja, hogy a bírósági ítélet meghozatala után nem vonható vissza a beismerő vallomás.

Moussaoui védői perújrafelvételt és a beismerő vallomás visszavonását kérték. Az elítélt a védői által átadott dokumentumban közölte: hazudott a per alatt. Azt állította, hogy soha nem találkozott Mohammed Attával, az egyesült államokbeli terrortámadások egyik elkövetőjével és nem vett részt a repülőgépek eltérítésére szőtt összeesküvésben. Mint közölte, azért vallotta bűnösnek magát, mert nem ismerte az amerikai igazságszolgáltatást, és meg volt győződve róla, hogy halálra ítélik.