Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Felfüggesztették egy horvát képviselő mentelmi jogát

MTI
2006.05.11. 00:22
A horvát parlament szerdán felfüggesztette a háborús bűnökkel vádolt Branimir Glavas parlamenti képviselő mentelmi jogát, jelentette az állami rádió.

A törvényhozás szerda este döntött a horvát függetlenségi háború idején elkövetett bűnökkel vádolt Branimir Glavas, a néhai Franjo Tudjman elnök pártjának volt tagja, jelenleg független képviselő mentelmi jogának felfüggesztésről, miután az államügyész hivatala a minap közölte: ki kívánja bővíteni a szerb polgári személyeknek 1991-ben Eszéken történt meggyilkolása ügyében folyó nyomozást.

Glavas tagadja a vádakat, és közölte, hogy a per bebizonyítja majd az ártatlanságát. A parlamentben felszólalva "politikai indíttatásúnak" nevezte az ellene felhozott vádakat.

Az eszéki rendőrség adatai szerint legalább 37 szerb civilt öltek meg 1991 végén és 1992 elején a Dráva-parti városban, amely a frontvonalon helyezkedett el, a lázadó szerbek és a horvát alakulatok között. Az ügyészség szerint legalább tucatnyi áldozatot megkínoztak, a folyó partjára hurcoltak, meggyilkoltak, és a folyóba dobtak.

Két hónappal korábban egy horvát bíróság nyolc volt katonai rendőrt ítélt hattól nyolc évig terjedő börtönbüntetésre szerb hadifoglyok 1992-ben Split börtönében történt megkínzása és megölése miatt.