Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

60 ország vezetői találkoznak a bécsi EU-latin-amerikai csúcson

MTI
2006.05.11. 06:19

Két kontinensről több mint 60 ország vezetői tárgyalnak csütörtöktől az Európai Unió, valamint a latin-amerikai és a karibi térség közötti együttműködés fejlesztése érdekében szervezett bécsi találkozón (EU-LAK), s a szombatig tartó tanácskozás résztvevői között lesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Somogyi Ferenc külügyminiszter is.

Az osztrák fővárosban 33 latin-amerikai és karibi térségbeli ország, valamint az EU 25 tagországa, továbbá Bulgária, Románia, Horvátország és Törökország vezetői - állam- vagy kormányfők, illetve külügyminiszterek - tanácskozásnak majd. A nagyszabású rendezvény sorrendben már a negyedik ilyen jellegű találkozó 1999 óta a két térség vezető képviselőinek a részvételével. Bécs vendége lesz számos nemzetközi szervezet vezetője is, közöttük Kofi Annan ENSZ-főtitkár.

A háromnaposra tervezett tanácskozás programja és tematikája szinte átfoghatatlan: a nemzetközi és nemzeti politikai, gazdasági és társadalmi kérdések szinte minden időszerű összefüggése napirendre kerül, beleértve például a terrorizmus vagy a szegénység elleni küzdelem problémakörét, a kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatrendszer súlypontjait, a szabadkereskedelem fejlesztési lehetőségeit.