Prodi megszüntetné a magyarokat is érintő munkaerőpiaci korlátozásokat

MTI
2006.05.11. 13:43

A hamarosan megalakuló olasz kormány első intézkedései között áttekinti az új uniós tagállamokat érintő munkaerőpiaci korlátozásokat - közölte Eörsi Mátyás SZDSZ-es politikus, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése liberális frakciójának vezetője. Eörsit csütörtök délelőtt Rómában fogadta Romano Prodi kijelölt olasz miniszterelnök. "Prodi miniszterelnök maga semmilyen akadályát nem látja annak, hogy ezek a korlátozások megszűnjenek" - mondta a magyar politikus.

Eörsi Mátyás kijelentette: "Olaszország és Magyarország politikai helyzetében a hasonlatosság nemcsak abban van, hogy egyszerre voltak választások, hanem abban is, hogy mindkét nyertes koalíció egy veszélyes populista és euroszkeptikus, befelé forduló ellenfelet tudott legyőzni". Hangsúlyozta, hogy az olasz koalíció győzelme egyaránt fontos Európa és Magyarország számára.

Rómának az utolsó időben nem voltak kiemelkedő kapcsolatai az unióba két éve belépett országokkal. Tekintettel a két ország stratégiai elhelyezkedésére, soha nem látott lehetőségek nyílnak meg az együttműködés területén az unión belül, például az energetika ügyében. Eörsi Mátyás reményét fejezte ki, hogy a két ország között mihamarabb megtörténik a legmagasabb szintű kapcsolatfelvétel. Az SZDSZ-es képviselő Kuncze Gábor pártelnök nevében felkérte Prodit, hogy amikor Budapestre látogat majd, találkozzon pártja vezetésével.