Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Vonatokkal vitetné el a baloldaliakat egy német képviselő

MTI
2006.05.11. 19:38

Gyűlöletbeszéd miatt kellett távoznia egy szélsőjobboldali képviselőnek a szászországi tartományi parlamentből csütörtökön. Uwe Leichsenringnek, a szélsőjobb Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) tagjának azért kellett elhagynia a tartományi parlament üléstermét, mert az egykori náci koncentrációs táborok transzportjait idéző megjegyzést tett.

A szélsőjobboldali politikus a tartományi gyűlés egy vitájában azt mondta, hogy "különleges szerelvényeket" kellene használni a baloldal azon híveinek eltávolítására, akiknek szerepük volt a karlsruhei államügyész irodája elleni támadásban. Egy baloldali politikus erre úgy reagált, hogy ilyen vonatokat már használtak, amikor Hitler idején zsidókat és a náci rezsim más áldozatait koncentrációs táborokba vitték.

"Igen, és időnként ma is kívánatos volna a használatuk" - felelte erre Leichsenring. Más pártok képviselői élesen tiltakoztak a megnyilvánulás ellen. A tartományi parlament elnöke megállapította, hogy az NPD-képviselő szavai gyűlöletbeszédnek minősülnek. A vonatkozó német törvény szerint ebbe a kategóriába tartozik a neonáci propaganda terjesztése és a holokauszt tagadása. Az NPD-képviselő eltávolítása az első ilyen eset volt Szászországban a német újraegyesítés óta.