Friderika
9 °C
18 °C

Árkot ásnak Ukrajna és Oroszország határán

MTI
2006.05.19. 16:56

Árkot létesít oroszországi határának egy szakaszán Ukrajna, a hivatalos indoklás szerint a csempészek elleni harc hatékonyságának növelése érdekében. Az ukránok már több tucat kilométeren kivájták az árkot.

Mint Szergej Livancov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) déli körzetbeli határőrizeti főosztályának sajtófőnöke elmondta, Ukrajna négyszáz kilométeres szakaszon két és fél méter mély árkot ás. Kijev azt tervezi, hogy az év végéig befejezi az ukrajnai Luhanszk és az oroszországi Rosztov megye közötti elhatároló létesítményt. Az árok mentén őrtornyok és figyelőposztok létesülnek.

A szóban forgó ukrajnai határszakaszon Oroszország a határőrizet erősítésével és a legkorszerűbb technikák alkalmazásával igyekszik javítani a csempészek elleni küzdelem hatékonyságán. Többnyire a legkelendőbb csempészárunak számító üzemanyagot szállítanak illegálisan Oroszországból Ukrajnába.

Elemzők szerint az egyesek által már 2008-ra várt ukrán NATO-tagság alapjaiban fogja megrontani a NATO és Oroszország viszonyát.