Gerzson
-3 °C
2 °C

A jelenlegi kormánykoalíció győzött a ciprusi parlamenti választásokon

MTI
2006.05.21. 22:42
Az ENSZ újraegyesítési tervét elutasító, jelenleg is hivatalban lévő kormánykoalíció győzött a vasárnap tartott ciprusi parlamenti választásokon a vasárnap késő esti nem hivatalos végeredmény alapján.

Az állami CYBC televízióban közölt eredmény szerint a kommunista Ciprusi Dolgozó Nép Haladó Pártja (AKEL) szerezte a legtöbb szavazatot 31,16 százalékkal, míg konzervatív riválisa, a Demokratikus Tömörülés (DISY) a voksok 30,33 százalékához jutott. Mindkét nagy párt jelentősen visszaesett a 2001-es választási szerepléséhez képest.

A választások igazi győztese Tasszosz Papadopulosz elnök centrista Demokrata Pártja, amely a szavazatok 17,91 százalékához jutott, számottevően jobban szerepelve, mint a legutóbbi parlamenti választásokon.

Az 1974 óta megosztott Ciprus görögök lakta részén jelenleg az AKEL és a Demokrata Párt alkot koalíciót.

A ciprusi belpolitikai rendszerben a parlamenti választások eredménye nem befolyásolja közvetlenül a kormány összetételét. A kormány tagjait az államfő nevezi ki, akit viszont egy különálló választáson választanak meg ötéves időtartamra. (A következő elnökválasztás 2008-ban esedékes.)

Egyes megfigyelők szerint a választók az ENSZ ciprusi újraegyesítési tervének elutasításáért jutalmazták Papadopulosz elnököt a többletszavazatokkal. A ciprusi görögök 2004 áprilisában népszavazáson elvetették a világszervezet újraegyesítési tervét. (A sziget északi részén élő török közösség áldását adta a tervre egy hasonló népszavazáson.) A görög elutasításban sokak szerint meghatározó szerepe volt az államfőnek, aki kezdettől fogva ellenezte a tervet.