Ágnes
-1 °C
2 °C

Etnikai zavargás Iránban

MTI
2006.05.23. 17:47
Felfüggesztették egy iráni kormánylap megjelenését, mert az újságban közölt egyik karikatúra etnikai zavargásokat váltott ki az ország északnyugati részén - közölte kedden az iráni főügyész.

Az Irán című lap karikaturistáját és főszerkesztőjét letartóztatták az azeri kisebbséget sértőnek ítélt gúnyrajz közlése miatt, a főszerkesztőt bíróság elé idézték - mondta Szaíd Mortavazi főügyész.

Szemtanúk beszámolója szerint az azeri népcsoport - amely az ország lakosságának negyedét teszi ki - feldühödött tagjai hétfő éjjel az ország északnyugati részén fekvő Tebrizben kőzáport zúdítottak kormányzati épületekre és bankokra, egy konzervatív napilap pedig úgy értesült, hogy az azeri többségű Urmiában felgyújtották a központi kormányzat helyi hivatalát.

A tiltakozást kiváltó rajz pénteken jelent meg az Irán című újságban. Egy fiút és egy bogarat ábrázol; a fiú azt ismételgeti különböző módon perzsa nyelven, hogy "csótány", miközben az értetlen bogár azt kérdezi azeriül: "micsoda?".

A kulturális miniszter, Muhammad Hoszein Szafar-Harandi nyilvánosan bocsánatot kért a karikatúra miatt, és ígéretet tett a rajzoló és a főszerkesztő megbüntetésére.