Klaudia
-4 °C
2 °C

Aggódik az amerikai kormány a kínai fegyverkezés miatt

MTI
2006.05.24. 00:37

Aggodalmát fejezte ki az amerikai kormány helyi idő szerint kedden a kínai fegyverkezés üteme miatt. Szokásos éves jelentésében a washingtoni védelmi minisztérium egyebek mellett azt hangoztatta, hogy a kínai vezetők mindeddig nem adtak hiteles magyarázatot a katonai expanzió okaira vagy a fegyverkezéssel elérni kívánt célokra.

A Pentagon annak a nézetnek adott hangot, hogy a kínai fegyverkezés már most eljutott addig a fokig, ami megváltoztatja a térségben kialakult katonai egyensúlyt. Ebből fakadóan pedig potenciális fenyegetést jelent a szomszédos országok számára. Az amerikai védelmi minisztérium felrótta azt is, hogy Kína katonai kiadásainak tényleges mértéke két-háromszorosa a hivatalosan megadott mennyiségnek.

Az amerikai védelmi minisztérium tanulmányában úgy értékelte, hogy a kínai haderő fejlesztésének, illetve korszerűsítésének felismerhető célja egy Tajvannal való lehetséges konfliktusra történő felkészülés. A szigetet ugyanis Kína saját, elszakíthatatlan részének tekinti. Ennek keretében Peking még egy esetleges amerikai beavatkozással is számol - tűnt ki a Pentagon-jelentésből.