Betiltott szélsőséges kampányolhatott a szlovák közrádióban

MTI
2006.05.29. 16:35

Egy betiltott szélsőjobboldali párt vezetője is hirdethette eszméit a hét végén az SRO közszolgálati rádió választási műsorában.

A 29 éves középiskolai tanár Marián Kotleba, akit az utcai megmozdulásokon a Jozef Tiso-féle II. világháborús fasiszta bábállam félkatonai szervezete, a Hlinka-gárda egyenruhájára emlékeztető viseletben felvonuló hívei "vezérnek" szólítanak - kijelentette: meg kívánja "tisztítani a (szlovák) társadalmat a kommunisták, a szocialisták és a liberálisok befolyásától". Mint mondta, addig harcol, amíg Szlovákia szlovák, keresztény és fehér nem lesz.

A műsor moderátorai csak akkor figyelmeztették Kotlebát, hogy megszakítják a programot, miután a politikus nácinak nevezte a szlovákiai magyar pártszövetség tagjait.

Az SP-NS működését idén március 1-jén tiltotta be jogerősen a szlovák legfelsőbb bíróság azon a címen, hogy a párt egyik célkitűzése - rendi állam megteremtése - ellentétes az alkotmánnyal. A nacionalista SLS a Kotleba alapította szélsőjobboldali párt több tagját felvette a jelöltlistájára.