Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Újabb tanú vallott Szaddám Huszein védelmében

2006.05.30. 17:09

A védelem egyik tanúja a Szaddám Huszein és vádlott-társai ellen kedden Bagdadban folytatott perben azt állította: abból a 148 halálra ítéltből, akikre a volt iraki elnök rendszer idején rótták ki a legsúlyosabb ítéletet, 23 még él. Az eltakart arcú tanú azzal vádolta meg a bírósági eljárás főügyészét, Dzsaafar el-Muszávit, hogy a jogász személyesen látogatott el Dudzsaílba, hogy lepénzelje a vád tanúit, és arra sarkallja a helyi lakosságot, hogy valljanak a volt államfő terhére. A vád szerint ugyanis ebben a síiták lakta faluban 1982 júliusában egy Szaddám Huszein elleni merénylet megtorlásaként 148 embert ölettek meg az akkori rendszer hatóságai.

Muszávi kereken tagadta azt az állítást, hogy valaha is járt volna a Bagdadtól északra lévő településen, és mint mondta: a tanú által jelzett időben, vagyis 2004 júliusában nem is látott el tisztséget a bíróságon. Rauf Rasid Abder-Rahman tárgyalásvezető bíró pedig a védelem szemére vetette, hogy nap mint nap a tanúk újabb és újabb listáját terjeszti be a testületnek. "Ha így folytatjuk, sohasem végzünk meghallgatásukkal" - fogalmazott. A bíróság nem tudja meghallgatni az összes tanút, és újabb névsort már nem fogad el, mert akkor akár 300-500-ra is duzzadhat a tanúk száma - fűzte hozzá, utalva arra, hogy a védelemnek 45 nappal a per kezdete előtt be kellett volna nyújtania tanúi listáját. Az ügyvédek ígérete szerint kedden már a végeges névsorral álltak elő.

Szaddám Huszen ezt követően úgy vélte, hogy a védelem tanúinak is ugyanakkora esélyt és időt kell adni, mint a vádénak. A bíró erre azzal vágott vissza, hogy nem a tanúk száma a fontos, hanem vallomásuk tartalma. A kedd tárgyalási napon egy dudzsaíli tanú azt vallotta, hogy a halálra ítéltekből 23-an most is életben vannak, és a bíró kérésére négynek a nevét le is írta.